Metabolismus sacharidů
		
      
            
       
      
            
       «»
      
            
      
      «»
     
		
		
 
		
		
		
		Popis:
		Glukosa může být z potravy přijímána:
a) Volná - např. v ovoci (hrozny) a v medu
b) chemicky vázaná - v polysacharidech a v disacharidech
- škrob - polysacharid tvořený glukosovými podjednotkami
a) Amylosa = nevětvená
b) Amylopektin = větvený
 - liší sei biologickým efektem - glykemický index
 - zdroje škrobu: brambory, pečivo, rýže, těstoviny, kukuřice, luštěniny
Dalšími zdroji glukosy kromě polysacharidů jsou disacharidy (sacharóza, laktosa, maltosa) Z potravy je možné dále přijímat fruktosu a galaktosu.
Vstup glukosy do buněk
 -glc - výrazně polární → nemůže difundovat hydrofobní vrstvou membrán
 - specifické glukosové transportéry - transmembránové bílkoviny:
a) typ GLUT 1-14 (GLUcose Transporter)
b) typ SGLT (Sodium-coupled GLucose Transporter)
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  metabolismus
		  		  sacharidy
		  		  glukosa
		  		  glykolýza
		  		  pyruvát
		  		  laktát
		  		  glukoneogeneze
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Vstup glukosy do buněk
 Fosforylace glukosy
 Glykolýza
 Přeměny pyruvátu
 Energetická bilance glykolýzy
 Glukoneogeneze
 Odlišné reakce GNG a glykolýzy
 Energetická bilance GNG
 Regulace glukoneogeneze
 Glykogen
 Syntéza glykogenu (glykogeneze)
 Odbourání glykogenu - fosforolýza
 Regulace metabolismus glykogenu
 
 
 
 
 
  O souborech cookie na této stránce
  Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.