Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované zkouškové otázky z předmětu Tvorba kurikula

«»
Přípona
.pdf
Typ
vypracované otázky
Stažené
47 x
Velikost
0,8 MB
Jazyk
český
ID projektu
10130
Poslední úprava
10.04.2017
Zobrazeno
2 141 x
Autor:
kungs
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Vlastními slovy zdůvodněte důvody probíhající kurikulární reformy v ČR a rámcově vymezte její dosavadní časový průběh.
- Školská reforma má vést ke zlepšení a zvýšení kvality vzdělávání
- Cílem, podstatou reformy je změna cílů a obsahu vzdělávání (vznik vzdělávacích oblastí a vzdělávacích oborů, průřezová témata) a následné získání klíčových kompetencí + příprava žáků na budoucí život (využití pro praxi).
- Žáci se mají naučit s informacemi pracovat.
- Příprava současné kurikulární reformy probíhala ve 2. pol. 90. let --- celonárodní diskuze „Vzdělávání pro 10 milionů“ a vznik Národního programu vzdělávání v ČR (tzv. Bílá kniha)
- Formální rámec školské reformy je dán přechodem od jednotných osnov pro všechny školy k vytváření rámcových vzdělávacích programů (RVP) podle nichž si školy tvoří své vlastní jedinečné školní vzdělávací programy (ŠVP). Tvorba a schvalování RVP stejně jako zavádění vlastních ŠVP probíhá postupně.

Klíčová slova:

kurikulum

odbornost

taxonomie

výukový cíl

školní prostředí

regionální školství



Obsah:
  • 1. Vlastními slovy zdůvodněte důvody probíhající kurikulární reformy v ČR a rámcově vymezte její dosavadní časový průběh.
    2. Objasněte pojem kurikulum, jeho různé formy a podoby. Vyjmenujte a vysvětlete komponenty kurikula podle Walterové.
    3. Objasněte pojmy používané v RVP příslušném Vaší odbornosti.
    4. Objasněte pojmy klíčové a odborné kompetence, vyjmenujte některé klíčové kompetence uvedené v RVP příslušném Vaší odbornosti.
    5. Popište základní strukturu ŠVP s přihlédnutím k Vaší budoucí profesní specializaci.
    6. Objasněte, případně načrtněte postup tvorby projektu.
    7. Vlastními slovy vysvětlete, co si lze představit pod označením „vzdělávací program“. Uveďte alespoň dva konkrétní příklady vzdělávacích programů. Vlastními slovy objasněte význam následujících pojmů: vzdělávací potřeba, výkonnostní mezera, etapy tvorby vzdělávacího programu (verze pilotní, nulová, realizační).
    CHYBÍ - 8. Popište fáze tvorby vzdělávacího programu („analyzuj, navrhni, vypracuj, uskutečni, ověř“), které by měly přispět k jeho optimální účinnosti a aplikujte do vzdělavatelské/školní praxe.
    CHYBÍ - 9. Vysvětlete stručně, proč je zapotřebí při tvorbě vzdělávacího programu provádět analýzu vzdělávacích potřeb i analýzu účastníků vzdělávání. Aplikujte i na tvorbu/inovaci ŠVP.
    10. Vysvětlete pojem aktivní (aktivizační) slovesa a uveďte konkrétní příklady.
    11. Vyjmenujte úrovně Bloomovy taxonomie kognitivních cílů a vysvětlete její kategorie. Ke každé kategorii formulujte výukový cíl.
    12. Objasněte principy, na kterých jsou postaveny taxonomie cílů afektivních a psychomotorických.
    13. Formulujte libovolný výukový cíl, v němž převládá psychomotorická dimenze. Formulujte libovolný výukový cíl, v němž převládá postojová dimenze.
    14. Zdůvodněte vlastními slovy, proč je při tvorbě vzdělávacího programu zapotřebí pracovat s výukovými cíli.
    CHYBÍ - 15. Načrtněte schéma hierarchických úrovní výukových cílů používaných při tvorbě projektu výuky. Pojmenujte a popište jednotlivé úrovně cílů.
    16. Popište možné části, prvky, složky učební osnovy v ŠVP.
    CHYBÍ - 17. Uveďte aktuálně platné kurikulární dokumenty českých škol regionálního školství.
    18. Vysvětlete vlastními slovy, proč hodnocení vzdělávání zaujímá významnou pozici ve struktuře vzdělávacího programu, a uveďte příklady bariér, které způsobují, že se hodnocení vzdělávání důsledně neprovádí. Aplikujte i do školského/školního prostředí.
    19. Popište Kirkpatrickův model hodnocení vzdělávání a aplikujte jeho použití na konkrétním příkladu ze školního prostředí.
    20. Vyjmenujte možné limitující faktory při tvorbě vzdělávacího programu a uveďte vhodné příklady: 1. pro případ tvorby/inovace ŠVP; 2. ze vzdělavatelské praxe (zájmového, profesního, občanského vzdělávání).