Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované zkouškové otázky z předmětu Botanika lesnická

«»
Přípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stažené
7 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
12419
Poslední úprava
16.07.2018
Zobrazeno
1 082 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Charakterizujte čeleď Apiaceae (miříkovité, mrkvovité) a uveďte minimálně 5 zástupců této čeledi s jejich stanovištními nároky.

Miříkovité (Apiaceae)
Byliny, většinou s dutou lodyhou
Listy střídavé, většinou bohatě zpeřené nebo složené, zřídka celistvé, řapík obvykle s pochvou
Květenství okolík nebo složený okolík (z okolíčků), pod okolíky listeny (obaly, obalíčky);
Květy oboupohlavné, malé, 5četné, semeník ze dvou plodolistů
Plod dvounažka, v oplodí sekreční kanálky (silice).

Aegopodium podagraria (bršlice kozí noha) - Břehy potoků, vlhčí křoviny, příkopy, paseky, ruderalizovaná místa.
Angelica sylvestris (děhel lesní) - Vlhké louky, světlé vlhké lesy, příkopy, břehy vodních toků.
Anthriscus sylvestris (kerblík lesní) -Vlhčí louky, křoviny, okraje lesů, lužní lesy, příkopy.
Chaerophyllum aromaticum (krabilice zápašná) - Nitrofilní společenstva, lemy lužních lesů, polostinná místa, pobřežní houštiny, příkopy, podél železnic.
Daucus carota (mrkev obecná) - Louky, příkopy, ruderální stanoviště.

Klíčová slova:

čeledi

ekologie

fytogeografie

ochrana přírody

květiny

termofytika



Obsah:
  • 1. Charakterizujte čeleď Apiaceae (miříkovité, mrkvovité) a uveďte minimálně 5 zástupců této čeledi s jejich stanovištními nároky.
    2. Charakterizujte čeleď Asteraceae (hvězdicovité, složnokvěté), (zejména uveďte typ květenství a jeho stavbu - jednoduchý nákres) a vyjmenujte minimálně 5 planě rostoucích zástupců této čeledi s jejich stanovištními nároky.
    3. Charakterizujte čeleď Balsaminaceae (netýkavkovité) a uveďte 3 zástupce této čeledi. Co je to biologická invaze?
    4. Jaké znáte druhy rodu Impatiens (netýkavka) a jaké jsou jejich stanovištní nároky. Jsou zástupci tohoto rodu v Čechách původní?
    5. Charakterizujte čeleď Boraginaceae (brutnákovité) a uveďte minimálně 5 zástupců této čeledi s jejich stanovištními nároky.
    6. Charakterizujte čeleď Brassicaceae (brukvovité, křižaté) a uveďte minimálně 6 zástupců (z toho alespoň 3 lesní) této čeledi. U zástupců stručně uveďte jejich stanovištní nároky.
    7. Charakterizujte čeleď Campanulacea (zvonkovité) a uveďte minimálně 4 zástupce této čeledi s jejich stanovištními nároky.
    8. Charakterizujte čeleď Caryophyllaceae (silenkovité, hvozdníkovité) a uveďte minimálně 6 zástupců této čeledi s jejich stanovištními nároky.
    9. Charakterizujte čeledi Crassulaceae (tlusticovité) a Hypericaceae (třezalkovité) a uveďte minimálně 3 zástupce z každé čeledi včetně jejich stanovištních nároků.
    10. Charakterizujte čeleď Cyperaceae (šáchorovité) a uveďte minimálně 6 zástupců (z toho alespoň 3 lesní) této čeledi. U zástupců stručně uveďte jejich stanovištní nároky
    ...
    ...
    ...
    97. Co jsou rostliny jednodomé a dvoudomé? Uveďte několik příkladů, včetně zařazení do čeledí.
    98. Co je to anemochorie? Uveďte příklad alespoň tří druhů rostlin, u nichž se vyskytuje, a napište, do jakých patří čeledí
    99. Co je to ektozoochorie?
    100. Co je to endozoochorie? Uveďte příklad alespoň dvou druhů rostlin, u nichž se vyskytuje, a napište, do jakých patří čeledí.
    101. Co je to anemogamie (větrosprašnost nebo též větrosnubnost)? Uveďte příklad alespoň tří druhů rostlin, u nichž se vyskytuje a napište. Do jakých patří čeledí.
    102. Co je to entomogamie (hmyzosprašnost)? Uveďte příklad alespoň tří druhů rostlin, u nichž se vyskytuje, a napište do jakých patří čeledí.
    103. Čím se vyznačují ohrožené a zvláště chráněné druhy rostlin? Je mezi těmito výrazy rozdíl? (Případně jaký?) Uveďte příklad alespoň tří takových druhů rostlin a napište, do jakých patří čeledí.
    104. Čím se vyznačují expanzivní a invazivní druhy rostlin. Je mezi těmito výrazy rozdíl? ( Případně jaký?) Uveďte celkem tři nebo více takových druhů rostlin a napište, do jakých patří čeledí.
    105. Co je to mykorhiza a jaký má význam pro dotčené organismy? Uveďte příklady typických druhů, kterých se týká.
    106. Uveďte příklady dvou rostlin parazitických a dvou poloparazitických a zařaďte je do čeledí. V čem se tyto dvě strategie liší?