Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované zkouškové otázky - Bezpečnost a kvalita potravin

«»
Přípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stažené
2 x
Velikost
3,6 MB
Jazyk
český
ID projektu
8860
Poslední úprava
17.10.2016
Zobrazeno
1 708 x
Autor:
katerina.loumova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1) Obilniny
Druhy obilnin, anatomická stavba obilného zrna, chemické složení zrna, obiloviny z pohledu výživy, pseudocereálie a jejich význam, legislativa

OBILOVINY

Druhy obilovin:

Pšenice: - nejpěstovanější a nejvyužívanější
- P. jednozrnka - starověk, nenáročná, mouka, krmivářství
- P. dvouzrnka - Irán, Irák, ↑ kvalita, ↓ výnos, naan - chléb, sušenky, cukrovinky, těstoviny
- P. setá - nejpěstovanější, mouka, krupice, pečivo, těstoviny
- P. špalda - blízký východ, mouka, kroupy, vločky, musli, pečivo, kávovina, pivo, hodně vlákniny (rozpustná i nerozpustná), zdrojem EMK, thiokyanáty, lehká stravitelnost, + TS, dobře kyne, velký objem, ořechová chuť

Žito: - Evropa, vysoká nutriční hodnota, nízká stravitelnost
- obsahuje lepek
- vláknina rozpustná i nerozpustná, obsahuje pentosany - vliv na technologické zpracování
- malý obsah tuku
- vysoký podíl ML

Ječmen: - Alpy, Belgie, Norsko
- bohaté na sacharidy - škrob, vláknina
- malý podíl BK tím i lepku
- malý obsah tuku
- vysoký podíl ML

Oves: - Čína, Mongolsko
- vysoká nutriční hodnota a energetická hodnota
- plnohodnotné BK,
- EMK - způsobují drobivost
- vláknina - lehce stravitelná - pomalé vstřebávání škrobu

Klíčová slova:

obilniny

technologie mlynářství

cukrářské výrobky

tuky

oleje

kakao



Obsah:
  • 1) Obilniny
    2) Technologie mlynářství I
    3) Technologie mlynářství II
    4) Technologie pekárenství (sloučeno s otázkou 5)
    5) Pekárenské výrobky - výroba chleba
    6) Výroba jemného pečiva - kynuté
    7) Pekárenské výrobky - běžné pečivo
    8) Výroba jemného pečiva - smažené a listové výrobky
    9) Cukrářské výrobky
    Trvanlivé pečivo
    10) Těstoviny Tržní druhy - dělení dle vyhlášky, technologie výroby, zařízení k výrobě, hygienická rizika, laboratorní a senzorické vyšetřování. Legislativa.
    11) Brambory Hygienické a kvalitativní požadavky na brambory rané, brambory konzumní, produkce a spotřeba brambor v ČR, zpracování a skladování brambor, příslušná legislativa. Vady a choroby brambor. Využití odpadů z výroby
    12) Výrobky z brambor
    Dělení výrobků z brambor, jejich laboratorní a senzorické vyšetření. Hygiena a technologie při výrobě výrobků z brambor - zásady při výrobě, hygienická rizika, laboratorní vyšetření.
    13) Škrob
    14) Modifikované škroby
    15) Luštěniny
    16) Tuky a oleje
    17) Oleje rostlinného původu
    18) Tuky rostlinného původu
    19) Řepný cukr,
    20) Třtinový cukr, sladidla
    21) Cukrovinky
    22) Nečokoládové cukroviny I
    23) Nečokoládové cukroviny I a II
    24) Kakao
    ...
    ...
    ...
    49) Požadavky na označování potravin rostlinného původu - povinné údaje a způsob jejich uvedení.
    50) Informace a značky na balených potravinách - označování zdravotní nezávadnosti, kvality, původu.
    51) Přírodní toxické a antinutriční látky v potravinách rostlinného původu a toxické látky vznikající v průběhu zpracování surovin rostlinného původu
    53) Principy správné hygienické praxe v provozech zpracovávajících rostlinné produkty - technické řešení potravinářského provozu, zásady provozní a osobní hygieny.
    53) Principy správné hygienické praxe v provozech zpracovávajících rostlinné produkty - technické řešení potravinářského provozu, zásady provozní a osobní hygieny.
    54) HACCP při výrobě chleba/těstovin (výběr dle ostatních tažených otázek) - popis výrobku, sestavení výrobního diagramu, analýza nebezpečí, stanovení kritických bodů a mezí, nápravná opatření, ověřovací postupy.
    55) Metrologie v řízení kvality a zdravotní nezávadnosti potravin.
    56) Sledovatelnost potravin v systému zajištění kvality a bezpečnosti potravin, využití systému RASFF.
    57) Falšování potravin rostlinného původu - způsoby falšování, metody pro jeho zjišťování. Problematika náhražek.
    58) Potraviny s chráněným označením kvality, původu a tradice. Národní a regionální značky kvality.
    59) Funkční potraviny a potraviny nového typu - definice, příklady.
    60) Legislativní a mimolegislativní rámec zajištění bezpečnosti a kvality potravin - přehled, význam.
    61) Audity systémů řízení bezpečnosti a kvality potravin - postup.