Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované otázky z předmětu Ekologické aplikace v krajině

«»
Přípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stažené
10 x
Velikost
11,0 MB
Jazyk
český
ID projektu
13170
Poslední úprava
28.12.2018
Zobrazeno
1 037 x
Autor:
winnetou
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Státní politika životního prostředí.
- vymezuje plán na realizaci efektivní ochrany životního prostředí v České republice do roku 2020.
- Hlavním cílem je zajistit zdravé a kvalitní životní prostředí pro občany žijící v České republice, výrazně přispět k efektivnímu využívání veškerých zdrojů a minimalizovat negativní dopady lidské činnosti na životní prostředí, včetně dopadů přesahujících hranice státu, a přispět tak ke zlepšování kvality života v Evropě i celosvětově.

1.1 Základní principy Státní politiky životního prostředí 2012 - 2014 (v rámci přednášky jsme si povídali o šesti principech, na kterých je SPŽP založena.
1) Princip interagrace politik
- má průřezový charakter a zároveň má stejnou platnost jako ostatní sektorové politiky, a tak musí být koordinovaná a provázaná s ostatními sektorovými politikami.
- To vyžaduje spolupráci na všech úrovních veřejné správy, kde se připravuje řada strategických a koncepčních dokumentů s centrální, sektorovou i regionální působností.
- Všechny relevantní strategické dokumenty by měly vycházet ze společné analýzy vnějších vlivů (stejná socioekonomická východiska), principů a scénářů možného vývoje.
2) Princip předběžné opatrnosti
- Princip preventivních opatření vychází z faktu, že jednat je třeba i v případech, kdy není jistota, jak rychle k nežádoucím jevům dojde, či jestli k nim vůbec dojde, při zvážení všech souvisejících nákladů.
- Pokud hrozí nevratná škoda na zdraví nebo životním prostředí a jev není zatím dostatečně prozkoumán, jsou přesto přijímána preventivní opatření, aby nedošlo k ekonomickým ztrátám
3) Princip mezinárodního odpovědnosti
- Princip je uplatňován zejména prostřednictvím rozvojové spolupráce, dodržováním přijatých závazků vyplývajících z členství v EU, mezinárodních dohod, úmluv a členství v organizacích jako je
- Organizace spojených národů (OSN) či Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).
- Při sdílení globální a regionální zodpovědnosti z pozice hospodářsky vyspělé země je zapotřebí zároveň respektovat zvláštní podmínky a specifické zájmy České republiky a EU.

Klíčová slova:

životní prostředí

rozhodovací proces

územní agenda

dobrovolné nástroje

realizace

možnosti aplikace



Obsah:
  • 1. Státní politika životního prostředí.
    2. Rizika, jimž bude lidská společnost pravděpodobně čelit v nadcházející dekádě a jak z hlediska vysoké pravděpodobnosti jejich výskytu, tak z hlediska jejich síly dopadu pro lidskou společnost.
    3. Rozhodovací proces jeho charakteristika včetně stručné definice jednotlivých milníků v rámci rozhodovacího procesu.
    4. Problémy životního prostředí v ČR
    5. Evropa 2020 stručná charakteristika jednotlivých „prioritních oblastí“ společně se stručnou charakteristikou cílů.
    6. Územní agenda EU 2020 charakteristika jednotlivých „prioritních oblastí“ společně se stručnou charakteristikou cílů.
    7. Strategie regionálního rozvoje ČR 2014 - 2020 charakteristika jednotlivých „prioritních oblastí“ společně se stručnou charakteristikou cílů.
    8. Politika územního rozvoje ČR 2014 - 2020charakteristika jednotlivých „prioritních oblastí“ společně se stručnou charakteristikou cílů.
    9. Proces SEA, stručná charakteristika, cíle, procesní posloupnost.
    10. Proces EIA, stručná charakteristika, cíle, procesní posloupnost.
    11. Proces IPPC, stručná charakteristika, cíle, procesní posloupnost.
    12. Dobrovolné nástroje realizace SPŽP, jejich charakteristika a možnosti aplikace (ekoznačení, čistší produkce, environmentální prohlášení o produktu, eko-design.
    13. Dobrovolné nástroje realizace SPŽP, jejich charakteristika a možnosti aplikace (environmentální systémy managementu podle norem ISO, a podle EMAS).