Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované otázky na předmět Hospodaření s odpady

«»
Přípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
11470
Poslední úprava
31.01.2018
Zobrazeno
674 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1 Globální oteplování planety
Globální oteplování planety označuje zvyšování průměrné teploty zemské atmosféry a oceánů. Globální oteplování je pravděpodobně způsobeno zvýšenou koncentrací skleníkových plynů v atmosféře v důsledku lidské činnosti, jako je odlesňování a spalování fosilních paliv. Ne všichni vědci, ale souhlasí s tím, že oteplování je způsobeno lidskou činností. Přesto jsou zde aktivity k omezení spalování a snížení emisí. Nejdůležitější aktivitou je tzv. Kjótský protokol (191 států se zavázalo snížit v období 2008 - 2012 emise skleníkových plynů).
Nejvíce na změnu klimatu ukazuje samozřejmě rostoucí průměrná teplota země. Dále také úbytky ploch pokrytých sněhem, výška sněhové pokrývky, rozloha zamrzlé půdy, zkrácení doby zamrznutí řek, jezer a v neposlední řadě tání ledovců.
2 Ekoterorismus
Ekoterorismus, též ekologický či environmentální terorismus je násilné jednání (terorismus) související s ekologií. Jako ekoterorismus proto může být označeno jednak ničení přírody a krajiny (například povrchová těžba surovin), jednak násilné jednání, které naopak má za cíl životní prostředí bránit, případně se zaměřuje na dílčí otázky, často např. práva zvířat, která brání např. poškozováním laboratoří, v nichž probíhají pokusy na zvířatech. Za typické ekoteroristické akce jsou označovány útoky na laboratoře provádějící testování na zvířatech, při kterých je ničeno vybavení laboratoří a zvířata vypouštěna do divoké přírody, dále ničení polí s geneticky modifikovanými potravinami, sabotáže a bombové útoky na těžkou stavební techniku či na automobily nepřátel, zapalování staveb boháčů atd.
Český ekoterorismus
V Česku jsou za akty ekoterorismu považovány útoky vůči společnosti Biotest provádějící vivisekci na zvířatech v roce 2003 či zničení pole s geneticky upravenou kukuřicí v Branišovících na Znojemsku v roce 2002.
Mezi akce českých radikálních environmentalistů patří i poškozování plakátů zvoucích do cirkusu či zalepování zámků od řeznictví, avšak klasifikovat tyto činy jako akty ekoterorismu je krajně sporné.

Klíčová slova:

oteplování planety

ekoterorismus

zákon o odpadech

recyklace

likvidace odpadů



Obsah:
  • 1 Globální oteplování planety
    2 Ekoterorismus
    3 Podmínky činnosti podniku
    4 Zákon o odpadech
    5 Druhy odpadů a jejich vlastnosti
    6 Nebezpečné a jedovaté odpady
    7 Výskyt a evidence odpadů v podniku
    8 Recyklace a využití odpadů
    9 Likvidace odpadů
    10 Bezodpadové technologie
    11 Plán racionálního hospodaření s odpady