Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované otázky ke zkoušce z předmětu Rurální sociologie

«»
Přípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stažené
1 x
Velikost
0,5 MB
Jazyk
český
ID projektu
11433
Poslední úprava
15.01.2018
Zobrazeno
1 249 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Charakterizujte tradiční a moderní společnosti z pohledu prostorového uspořádání, dominantních ekonomických aktivit a způsobů zajišťujících řád směny. Charakterizujte okolnosti vzniku rurální sociologie (na co navazovala, z čeho vycházela, na co reagovala) v Evropě a v Americe. Zaměřte se i na vztah k regionálnímu/rurálnímu rozvoji.
2 typy společností
1) Tradiční společnosti

• Zemědělství
• Uzavřené, malé, vesnici podobné komunity
• Soběstačnost
• Neměnnost, stabilitaEkonomické pozadí: K.Polanyi: reciprocita (vzájemná výměna -pohyb mezi souvztažnými body symetrických uskupení /např.naturálie/; řád vyžaduje symetrii) a redistribuce (centrální „ruce“ přerozdělují - přivlastňovací pohyb směrem k centru a zpětně od něj /např. rozdělení daní/; řád vyžaduje opatření „ústřednosti“)
2) Moderní společnosti
• Průmysl, později služby vč. ICT
• Otevřené, velké městské entity
• Vzájemná závislost
• Proměnlivost,turbulence Ekonomické pozadí: K.Polanyi: tržní směna - vzájemné pohyby mezi „rukama“ v tržním systému /vše musí mít hodnotu, aby vstoupilo na trh i člověk a příroda - pracovní síla a půda/; řád vyžaduje systém cenu ustavujících trhů)
Dějiny rurální sociologie - 2 kolébky
Evropa: Rozmýšlení, umění, eseje (reakce na Velkou transformaci -- změna od tradiční k moderní společnosti).
Amerika: praktické záležitosti - jak řešit problémy venkova (např. osídlení a expanze na západ).
Předchůdci rurální sociologie -- Evropa
Rurální romantismus a anti-urbanismus
Fyziokraté
Malthusiánci

Klíčová slova:

ekonomické aktivity

rurální sociologie

zemědělské vědy

hospodářství

jednání



Obsah:
  • Charakterizujte tradiční a moderní společnosti z pohledu prostorového uspořádání, dominantních ekonomických aktivit a způsobů zajišťujících řád směny. Charakterizujte okolnosti vzniku rurální sociologie (na co navazovala, z čeho vycházela, na co reagovala) v Evropě a v Americe. Zaměřte se i na vztah k regionálnímu/rurálnímu rozvoji.
    Charakterizujte rodinné hospodářství či rodinný podnik (jeho definice) a jaké je jeho postavení v současných podmínkách (rodinné hospodářství jako dilema moderní doby - jak charakterizovat rodinné hospodářství či rodinný podnik, v čem je jejich síla /proč přežívají/). Místo malého a středního podnikání v rozvoji venkova/regionů.
    Charakterizujete problematiku jednání v sociologii. Dva historicky se vzniklé přístupy k sociální aktivitě a způsob překonání jejich rozdílů v teorii strukturace (2 způsoby chápání jednání a teorie strukturace) - aneb jak lidé jednají. Aplikujte k regionálnímu rozvoji
    S pomocí strukturálního přístupu (charakterizujte školu strukturalismu) vyjmenujte a charakterizujte potenciály (objektivní a subjektivní) rurálního (regionálního) rozvoje (strukturální předpoklady rozvoje - co ovlivňuje rozvoj). Přibližte funkcionalismus a spojte jej s regionálním rozvojem.
    Přibližte myšlenky směru známého jako rurální romantismus a antiurbanismus a jejich vztah k venkovu. V čem se projevuje dnes?
    Přibližte myšlenky směru známého jako školy fyziokratů vztah této školy k venkovu a zemědělství. V čem se projevuje dnes?
    Přibližte myšlenky směru známého jako malthusiánství a jejich vztah k venkovu a zemědělství. V čem se projevuje dnes?
    Přibližte myšlenky směru známého jako americká farmářská demokracie a jejich vztah k venkovu a zemědělství. V čem se projevuje dnes?
    Jak a v čem se v oblasti venkova a zemědělství projevilo zavádění výsledků vědy a techniky?
    Které z myšlenek F. Tönniese jsou důležité z hlediska vzniku sociologie venkova a jak se odrazily v praktických přístupech k rozvoji venkova? Vysvětlete princip dichotomického pojetí vztahu mezi městem a venkovem a přibližte toto pojetí
    Které z myšlenek P.A. Sorokina a C.C. Zimmermana jsou důležité z hlediska vzniku sociologie venkova a jak se odrazily v praktických přístupech k rozvoji venkova? Vysvětlete princip kontinuálního pojetí vztahu mezi městem a venkovem a přibližte toto pojetí
    Vysvětlete princip konvergence a divergence v pojetí vztahu mezi městem a venkovem a přibližte toto pojetí. Jak se tento koncept vztahu města a venkova odrazil v praktické politice rozvoje venkova?
    Co je to urbanizace? Uveďte její typy. Jaké faktory přivedly k urbanizaci v jejím geograficko-demografickém chápání? Co je to saturační křivka a k čemu slouží? Popište ji. extenzívní a intenzívní urbanizace. Rurbanizace. Ruralizace. Kontraurbanizace.
    Co je to migrace? Charakterizujte, co znamená hrubá migrace, migrační saldo a index atraktivity sídla. Jaké jsou hlavní příčiny migrace? Charakterizujte zákonitosti migrace. V jakých indikátorech je patrná selektivnost migrace (jaké jevy působí na to, že migrace není vždy stejná; v čem působí selektivně)?
    Co znamená urbanismus jako způsob života? Charakterizujte jej. Vyjmenujte a stručně popište, do jakých oblastí venkovského ekonomického, kulturního a politického života a jak zasahuje urbanizace.
    Co jsou to sociální sítě, sociální kapitál a kulturní kapitál. K čemu jsou potřebné z hlediska regionálního/rurálního rozvoje (jejich místo v regionálním/rurálním rozvoji)?
    Co to jsou instituce, jak je lze charakterizovat, jaká je jejich úloha v životě společnosti a v regionálním rozvoji (co se jejich prostřednictvím řeší)? Instituce a organizace. Instituce vlastnictví a její úloha v regionálním rozvoji.
    Charakterizujte strukturu sociální změny a co je z této struktury důležité pro záležitosti regionálního rozvoje. Co je to sociální problém a s čím je spojen? Kdy sociální problém vzniká? Prostřednictvím čeho (jakým způsobem) se řeší sociální problémy. Co je to adaptační efektivita? Aplikujte dané záležitosti k regionálnímu/ rurálnímu rozvoji.
    Přibližte princip „path dependancy“ (závislosti na minulém vývoji) z pohledu rozvoje venkova. Jak zvládat anomii sociální změny (jak se vypřádat s rizikem)? Co znamená sociální konstruovanost jednání a sociologický konstruktivismus? Aplikujte k sociálnímu a regionálnímu rozvoji. Riziko a nebezpečía způsoby jejich zvládání.
    Co znamená lokální společnost a mikrosvět. Charakterizujte pronikání jiných světů do původního lokálního prostoru venkova (dopady modernizace na tradiční společnosti: přínosy a nebezpečí - dopady pronikání jiných světů do původní lokality venkova nebo určitého regionu).
    Co znamená globalizace. Charakterizujte raný a vyspělý kapitalismus a co přivedlo k této proměně od raného k vyspělému kapitalismu.
    Jaké jsou dopady globalizace na život komunit/regionů (klady a zápory). Trvalá udržitelnost jako způsob eliminace záporných rysů globalizace
    ...
    ...
    ...