Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované otázky k písemné zkoušce z předmětu Rodinná politika

«»
Přípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
12256
Poslední úprava
18.06.2018
Zobrazeno
943 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Charakterizujte hlavní demografické trendy, které mají vliv na formování rodinné politiky(Kuronen 2010 - str. 18-21, Doingbetterforfamilies -OECD 2011 - str. 18-23)
• Probíhající vývoj lze charakterizovat jako odklon od tzv. modelu časné a vysoké sňatečnosti a plodnosti k modelu pozdní a nízké sňatečnosti a plodnosti.
• Zvyšuje se význam mimomanželské plodnosti. Formuje se model pozdní plodnosti. Snižuje se počet interrupcí, díky možnosti kvalitních ochran. Do manželství vstupuje méně osob, avšak rozvodovost je vysoká. Všechny tyto věci mají za následek stárnutí populace a zastavení „zvětšování“ ČR.
Kuronen:
- zejména v severní Evropě je stále více oddělené manželství od založení rodiny, velký podíl dětí se rodí mimo manželství
- ve východní Evropě se podíl dětí narozených mimo manželství začal zvětšovat až po r. 1990
- mění se koncept manželství, je to individuální volba každého, zda-li chce do manželství vstoupit, francouzský sociolog Théry tento fenomén pojmenoval "démariage"; tyto změny v pohledu na manželství jsou způsobené atmosférou charakterizující společnost jako celek (nejistota ohledně práce, sociálních stabilit,..), proto existuje představa, že zakládat rodinu je "riskantní podnik", v důsledku procesu individualizace
- ženy si posouvají v životě období, kdy zakládají rodiny, do vyššího věku
- tradiční pohled na trend nízké plodnosti, je takový, že je to výsledkem zvýšené ženské práce, ale dnes v zemích s vysokým podílem zaměstnaných žen ukazuje nejvyšší míru plodnosti (nezáleží tedy na tom, zda-li žena pracuje, ale na tom jak je jim umožněno smíření mezi prací a rodinou - je to v zemích, kde je institucionální podpora pracujících rodičů)

Klíčová slova:

demografické trendy

sociální zabezpečení

rodinná politika

právní ochrana

sociální exkluze

finanční podpora



Obsah:
  • 1. Charakterizujte hlavní demografické trendy, které mají vliv na formování rodinné politiky(Kuronen 2010 - str. 18-21, Doingbetterforfamilies -OECD 2011 - str. 18-23)
    2. K jakým změnám došlo při přechodu od tradiční rodiny v procesu modernizace a co tyto změny způsobilo? (Možný 2008 - str. 20 - 25)
    3. Jak se v posledních desetiletích změnilo rodinné chování a jaký to má vliv na strukturu rodin? (Kuronen 2010 - str. 23 - 29)
    4. Uveďte a popište některé „nové“ formy rodinného soužití. (Kuronen 2010 - str. 23 - 29 + Kuronen 2010 - str. 30-32)
    5. Rodina, její funkce a rodinná politika (text Funkce rodiny).
    6. Popište modely rodinné politiky vycházející z klasické typologie sociálního státu - dle Esping-Andersena a vybrané „nové“ modely sociálních politik.
    7. Rodinná politika na úrovni EU.
    8. Uveďte a popište hlavní sociálně - politické nástroje rodinné politiky; vysvětlete, jaký je rozdíl mezi přímou a nepřímou finanční podporou rodin - uveďte příklady.
    9. Demografický vývoj v České republice (Demografie časopis_2008 - str. 230-240)
    10. Vývoj rodinné politiky v České republice (před a po roce 1989)( Demografie časopis_2008 - str. 240-250, Rákosník, Tomeš: Sociální stát v Československu: str. 347-366)
    11. Popište systém sociálního zabezpečení v ČR - hlavní pilíře a podrobněji vymezte oblast sociálního pojištění (zejména dávky určené pro rodiny s dětmi).
    12. Popište systém sociálního zabezpečení v ČR - hlavní pilíře a podrobněji vymezte oblast státní sociální podpory. Vysvětlete, jak je v ČR nastavena rodičovská dovolená.
    13. Česká rodinná politika ve vztahu k podpoře slaďování rodičovských a pracovních povinností (popište systém péče o děti, flexibilní pracovní trh)(Změny v oblasti rodinné politiky -GenderStudies 2012 - str. 8-14)
    14. Rodinná politika na regionální úrovni: vymezení, cíle a několik příkladů možných prorodinných opatření regionální rodinné politiky.
    15. Popište systém sociálně právní ochrany dětí v České republice
    16. Popište, co je to náhradní rodinná výchova a blíže specifikujte pěstounskou péči v České republice (Náhradní rodinná péče 2010 - str. 5-15)
    17. Definujte rodiny se specifickými potřebami, uveďte příklady a charakterizujte rodinnou politiku ve vztahu k těmto rodinám
    18. Charakterizujte podporu aktivního otcovství v Norsku a Švédsku. Uveďte a popište některé nástroje podpory aktivního otcovství.
    19. Srovnejte a charakterizujte demografickou situaci (zejména porodnost ) ve Francii a ve Velké Británii.
    20. Charakterizujte rodinnou politiku ve Velké Británii v návaznosti na současnou ekonomickou situaci a britský sociální stát; vyberte si jeden z nástrojů rodinné politiky ve VB a ten popište
    21. Charakterizujte rodinnou politiku ve Švédsku v návaznosti na švédský sociální stát; vyberte si jeden z nástrojů rodinné politiky ve Švédsku a ten popište
    22. Popište daňovou politiku ve vztahu k rodinám s dětmi ve Švédsku, co je to „equality bonus“?
    23. Popište daňovou politiku ve vztahu k rodinám s dětmi ve Francii, jak funguje „rodinná kvóta“?
    24. Charakterizujte a srovnejte rodinnou politiku v Německua ve Francii
    25. Charakterizujte rodinnou politiku v USA v návaznosti na demografickou a socio-ekonomickou situaci.
    26. Charakterizujte politiku jednoho dítěte v Číně.
    27. Popište důsledky politiky jednoho dítěte v Číně.
    28. Vysvětlete pojmy chudoba, materiální deprivace a sociální exkluze a zamyslete se nad nimi ve vztahu k rodinám s dětmi.