Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Chování člověka v krizových situacích - vypracované otázky

«»
Přípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stažené
1 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
11417
Poslední úprava
15.01.2018
Zobrazeno
1 371 x
Autor:
pandoras.box
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1) Pojem krize, pojetí a vymezení krize. Druhy krizí.

KRIZE = extrémní stav, událost či situace, která je spojena s pocitem určitého nebezpečí a vysokou až nadměrnou psychickou zátěží.
Bývá většinou hodnocena negativně, jako ohrožení někoho či něčeho, či jako porucha chování člověka, systému, společnosti, může však obsahovat pozitivní momenty.

POJETÍ A OBLASTI VÝSKYTU KRIZÍ
a) společenské - má dimenze politické, ekonomické, sociologické a psychologické
b) vojenské (mezinárodní konflikty) - dimenze politické, vojenské, psychologické, právní , ale zprostředkovaně i ekonomické a sociologické)
c) ekonomické - (vývoj ekonomiky a jeho poruchy) dimenze ekonomické, psychologické a sociologické
d) individuální (krize osobnosti a jejích vztahů); dimenze psychologické, psychiatrické, sociologické atd.

HLAVNÍ MOŽNÉ VÝZNAMY POJMU KRIZE
a) situace selhání dosavadních mechanismů
b) nefunkčnost v oblasti:
- biologické (spánek, potrava)
- psychické (smysl existence)
- sociální (život v rodině, skupině, společnosti)
c) extrémní psychická zátěž, nebezpečný stav, závažná životní událost
d) období přechodu mezi vývojovými stádii

Klíčová slova:

krize

krizové situace

sociální vlivy

psychopatologie

intervence

realizace

lidské aktivity



Obsah:
  • 1. Pojem krize, pojetí a vymezení krize. Druhy krizí.
    2. Příčiny krizových situací. Iniciátory (spouštěče) krizí, jejich klasifikace. Fáze vývoje a způsoby řešení krize. Hlavní determinanty krize.
    3. Zátěž a stres jako významné zdroje krizí. Přehled hlavních koncepcí stresu. Zvládání stresu (coping) a jeho strategie.
    4. Hlavní koncepce psychické odolnosti jako významných osobnostních zdrojů zvládání krizových situací. (Odolnost - jak silné je působení a jak jsme odolní , síla ke zvládání stresu, hlavní koncepce psychické pozornosti. Preference zvládání stresu, vnitřní zdroje zvládání krizových situací.)
    5. Sociální vlivy - Sociální proměnné ovlivňující zvládání krizových situací - SES, sociální opora, koncepce životních událostí. (Vnější okruhy zvládání krizových situací. socioekonomický status, sociální opora, koncepce životních událostí.)
    6. Přehled hlavních psychologických systémů a jejich vztah k chování a prožívání člověka v krizových situacích. (Důležité se orientovat v systémech, co je nejdůležitější při zvládání krizí).
    7. Psychopatologie krize, Strach, úzkost, tréma, fobie. Panická porucha. Poruchy nálady. Suicidní krize. OCD. PTSD. (Hranice mezi normou a patologií, ovlivnění nástupu, průběhu a zvládání krizové situace. Vysvětlení strach, úzkost, fobie, poruchy nálady, panická porucha, otázky suicidiální krize - sebevražedné chování, posttraumatická porucha.
    8. Otázky krizové intervence. Historie, zdroje, formy, způsoby a zásady realizace. (Historie lidské aktivity, krizové intervence, současný stav ve světě a u nás, jaké jsou zásady poskytování krizové intervence.