Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Botanika lesnická - vypracované zkouškové otázky

«»
Přípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stažené
2 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
12421
Poslední úprava
16.07.2018
Zobrazeno
1 005 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Charakterizujte čeleď Apiaceae (miříkovité, mrkvovité) a uveďte minimálně 5 zástupců této čeledi s jejich stanovištními nároky.
miříkovité trvalky, 64 rodů, střídavé, někdy v horní části vstřícné/přeslenité listy, většinou bohatě dělené. 1-4x trojsečné a zpeřené. Peřenosečné do lístků, okrojků a cípů. Bezpalisté. Okolík z okolíčků. stopk vyrůstají z paždí listenů a tvoří obal.
Mrkev Obecná - Daucus carota
Kerblík lesní - Anthriscus sylvestris V, PLS, N
Bršlice kozí noha - Aegopodium podagraria V, PLS, N
Žindava evropská - Sanicula europea V, S
Krabilice zápašná - Chaerophyllum aromaticum V, PLS, N
Dále mezi Apiaceae patří Kmín kořenný, Srpek obecný, Bolševník obecný, Máčka ladní. Tyto rostliny však v lesích nerostou.


2. Charakterizujte čeleď Asteraceae (hvězdnicovité) (uveďte typ květenství a jeho stavbu - jednoduchý nákres) a vyjmenujte minimálně 5 planě rostoucích zástupců této čeledi s jejich stanovištními nároky.
hvězdnicovité zahrnuje jednoleté i víceleté byliny, zřídka polokeře. Listy jsou střídavé, vzácně vstřícné nebo jen v přízemní růžici. Drobné květy jsou v úborech, které jsou buď na stonku jednotlivé, nebo skládají druhotná hroznovitá květenství; vnější listeny tvoří zákrov, vnitřní jsou vytvořeny v podobě plevek na květním lůžku nebo chybí. Květy jsou v každém úboru zpravidla dvojí: ve středu úboru - v terči - jsou oboupohlavní a pravidelné, na kraji úboru - paprsku - jsou květy souměrné, samičí nebo jalové
Hieracium pilosella - Jestřábník chlupáček Roste hojně na loukách, pastvinách, mezích, podél cest a na okrajích lesů od nížin do hor, místy obecně.
Pampeliška lékařská - Taraxacum officinale - Roste obecně na loukách, pastvinách, trávnících a jako plevel v zahradách a podél cest od nížin do hor

Klíčová slova:

biologická invaze

stanovištní nároky

přesličky

lišejníky

archeofyt

hmyzosprašnost



Obsah:
  • 1. Charakterizujte čeleď Apiaceae (miříkovité, mrkvovité) a uveďte minimálně 5 zástupců této čeledi s jejich stanovištními nároky.
    2. Charakterizujte čeleď Asteraceae (hvězdnicovité) (uveďte typ květenství a jeho stavbu - jednoduchý nákres) a vyjmenujte minimálně 5 planě rostoucích zástupců této čeledi s jejich stanovištními nároky.
    3. Charakterizujte čeleď Balsaminaceae (netýkavkovité) a uveďte 3 zástupce této čeledi. Co je to biologická invaze?
    4. Jaké znáte druhy rodu Impatiens (netýkavka) a jaké jsou jejich stanovištní nároky. Jsou zástupci tohoto rodu v Čechách původní?
    5. Charakterizujte čeleď Boraginaceae (brutnákovité) a uveďte minimálně 5 zástupců této čeledi s jejich stanovištními nároky.
    6. Charakterizujte čeleď Brassicaceae (brukvovité, křížaté) a uveďte minimálně 6 zástupců (z toho alespoň 3 lesní) této čeledi. U zástupců stručně uveďte jejich stanovištní nároky
    7. Charakterizujte čeleď Campanulaceae (zvonkovité) a uveďte minimálně 4 zástupce této čeledi s jejich stanovištními nároky.
    8. Charakterizujte čeleď Caryophyllaceae (silenkovité, hvozdíkovité) a uveďte minimálně 6 zástupců této čeledi s jejich stanovištními nároky.
    9. Charakterizujte čeledi Crassulaceae (tlusticovité) a Hypericaceae (třezalkovité) uveďte minimálně 3 zástupce z každé čeledi včetně jejich stanovištních nároků.
    10. Charakterizujte čeleď Cyperaceae (šáchorovité) a uveďte minimálně 6 zástupců (z toho alespoň 3 lesní)
    Této čeledi. U zástupců stručně uveďte jejich stanovištní nároky.
    11. Charakterizujte čeleď Fabaceae (bobovité, vikvovité, motýlokvěté) a uveďte minimálně 6 zástupců (z toho alespoň 3 lesní) této čeledi. U zástupců stručně uveďte jejich stanovištní nároky
    12. Charakterizujte čeledi Gentianaceae (hořcovité) a Menyanthaceae (vachtovité) a uveďte minimálně 3 zástupce těchto čeledí včetně jejich stanovištních nároků
    13. Charakterizujte čeleď Juncaceae (sítinovité) a uveďte minimálně 6 zástupců této čeledi s jejich stanovištními nároky.
    14. Charakterizujte čeleď Lamiaceae ( hluchavkovité) a uveďte minimálně 6 zástupců (z toho alespoň 3 lesní) této čeledi. U zástupců stručně uveďte jejich stanovištní nároky.
    15. Charakterizujte čeledi Liliaceae (liliovité; v užším slova smyslu) a Colchicaceae (ocúnovité) a uveďte alespoň 3 jejich zástupce. U těchto tří zástupců stručně uveďte jejich stanovištní nároky.
    ...
    ...
    ...
    80. Vyjmenujte alespoň pět zástupců květeny tradičních kosených luk a napište jejich zařazení do čeledí. Porosty kosených luk jsou často druhově dosti bohaté - odhadněte proč tomu tak je.
    81. Vyjmenujte alespoň pět zástupců květeny podmáčených/vlhkých luk a napište jejich zařazení do čeledí. Co se stane s takovou loukou, pokud je po dlouhou dobu nekosená?
    83. Charakterizujte fytogeografickou oblast termofytika a uveďte tři příklady fytogeografických okresů této oblasti.
    84. Charakterizujte fytogeografickou oblast mezofytika a uveďte tři příklady fytogeografických okresů této oblasti.
    85. Charakterizujte fytogeografickou oblast oreofytika a uveďte tři příklady fytogeografických okresů této oblasti.
    86. Vysvětlete rozdíl mezi pojmy flóra a vegetace.
    87. Co je to endemit? Uveďte alespoň dva příklady s jejich stručnou charakteristikou.
    88. Co je to reliktní druh? Uveďte alespoň dva příklady se stručnou charakteristikou
    89. Jaký je zhruba počet druhů cévnatých rostlin v ČR? Vysvětlete rozdíl mezi pojmy druh a taxon
    92. Co je to archeofyt? Uveďte alespoň dva příklady a napište, do jakých patří čeledí.
    93. Co je to neofyt? Uveďte alespoň dva příklady a napište, do jakých patří čeledí.
    94. Uveďte alespoň tři nepůvodní druhy naší flóry a napište, do jakých patří čeledí.
    95. Jaké znáte typy maloplošných zvláště chráněných území? Jak byste jednotlivé typy maloplošných ZCHÚ charakterizovali? Uveďte příklady konkrétních území a uveďte příklady vzácných rostlin, které se v nich chrání.
    96. Jaké znáte typy velkoplošných zvláště chráněných území? Jak byste jednotlivé typy velkoplošných ZCHÚ charakterizovali? Uveďte příklady konkrétních území a uveďte příklady vzácných rostlin, které se v nich chrání.
    97. Co jsou rostliny jednodomé a dvoudomé? Uveďte několik příkladů, včetně zařazení do čeledí.
    98. Co je to anemochorie? Uveďte příklad alespoň