Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Ucelená rehabilitace a sociální služby (zákon č. 108/2006 Sb. O sociálních službách, Vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách)

«»
Přípona
.docx
Typ
seminární práce
Stažené
1 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
11812
Poslední úprava
26.03.2018
Zobrazeno
855 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ucelená RHC
Ucelená = komprehensivní = koordinovaná RHC
Ucelená RHC se dělí na:
- Léčebná (zdravotní) rehabilitace využívá léčebných postupů. Jedná se o komplex diagnostických, terapeutických a rehabilitačních opatření zaměřujících se na obnovu schopností či stabilizaci zdravotního a psychického stavu klienta. Zahrnuje například fyzioterapii - léčebný tělocvik a rehabilitační metody, psychoterapii - vyrovnání se se změnami zdravotního stavu, ergoterapii - nácvik denních činností, nácvik sebeobsluhy, rozvoj motoriky a smyslových funkcí, zooterapii, expresivní terapie, apod.
- Pracovní rehabilitace je zaměřená na pracovní uplatnění klienta. Dle Zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti zahrnuje například profesní přípravu a kariérové poradenství, vytváření a ochranu pracovních příležitostí - podporované zaměstnávání pomocí pracovní asistence.
- Pedagogická rehabilitace se zaměřuje na oblast vzdělávání, výchovy a co nejvyššího stupně socializace formou přípravy na život a povolání, rozvoj schopností, soběstačnosti a nadání. Zásadní roli zde zaujímají mimo školských zařízení a poradenských institutů, služby rané péče. Vzděláváním se zabývá vyhláška č. 147/2011 Sb.Vyhláška kterou se mění vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných
- Sociální rehabilitace je souborem specifických činností, které se aktivně zaměřují na existenční (materiální) zabezpečení, legislativní ochranu, začlenění do společnosti, uplatnění osobnostního potenciálu, (re)socializaci, zajištění komunitní podpory, sociálních služeb či úpravy místních podmínek.

Klíčová slova:

sociální péče

samostatné bydlení

denní služby

raná péče

terapeutické dílny

sociální rehabilitace



Obsah:
  • Ucelená RHC
    Služby sociální péče
    § 43 Podpora samostatného bydlení
    § 45 Centra denních služeb
    § 51 Chráněné bydlení
    Služby sociální prevence
    § 54 Raná péče
    § 67 Sociálně terapeutické dílny
    § 70 Sociální rehabilitace
    Zdroje:

Zdroje:
  • Zákon č. 108/2006 Sb., O sociálních službách
  • Vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách