Popis:
		Trávicí soustava a výživa
Trávicí soustava má dva základní úkoly:
mechanicky a chemicky zpracovat potravu (trávení) 
zpracovanou potravu vstřebat (vstřebávání = resorbce) 
Trávení mechanické
Mechanické rozmělňování probíhá za pomoci jazyka a zubů, mechanické promíchání probíhá v žaludku a ve střevech. Na trávení se podílejí také trávicí šťávy (chemická stránka), které obsahují enzymy, které štěpí živiny.
Vstřebávání potravy
Rozštěpené látky je nutno vstřevat, rozlišujeme dva typy vstřebávání (resorbce):
aktivní - probíhá za pomoci speciální sliznice (například střevní sliznice s klky), která přijímá rozštěpené látky a vede je do krve mízy 
pasivní - některé látky (například léky, alkohol, nerostné látky) volně prostupují sliznicí střeva 
Obecná stavba trávicí trubice
Trávicí trubice je složena ze 4 vrstev:
sliznice (mukóza) - vnitřní vrstva trávicí trubice, někde je hladká (například v dutině ústní), jinde zřasená (například v žaludku). Ve střevě vytváří klky, které zvětšují povrch střeva. 
podslizniční vazivo (submukóza) - přidržuje sliznici ke svalovině a brání prostupu škodlivinám 
hladká svalovina - je upravena do vrstvy kruhové (leží uvnitř) a vrstvy podélně (zevně). Hladká svalovina posunuje přijatou potravu (peristaltika) 
seróza (peritoneum) - je na povrchu
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  mukóza
		  		  cavum oris
		  		  peristaltika
		  		  žaludek
		  		  hladké svalstvo
		  		  tenké střevo
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Trávení mechanické
 Vstřebávání potravy
 Obecná stavba trávicí trubice
 Popis hlavních úseků trávicí soustavy
 Dutina ústní (cavum oris)
 Hltan
 Žaludek
 Tenké střevo
 Slinivka břišní
 Tlusté střevo
 Fyziologie výživy
 Složení potravy