Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Seminární práce pro kurz Sociální problémy na téma Soužití s romskou minoritou

«»
Přípona
.doc
Typ
seminární práce
Stažené
0 x
Velikost
0,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
12175
Poslední úprava
04.06.2018
Zobrazeno
672 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ÚVOD

Zvolila jsem si pro svou seminární práci sociální problem “soužití s romskou minoritou” protože se jedná o z mého pohledu jeden z nejpalčivějších problem české společnosti. Další z mých důvodů byla skutečnost, že jsem něco přes rok pracovala v neziskové organizaci, které se specializovala na vzdělávání romských dětí a na volnočasové aktivity. Dostala jsem se tedy do kontaktu s mnohými romskými dětmi, a nahlédla trochu hlouběji do zákulisí tohoto problému.
Ráda bych rozebrala tento problém z pohledů různých přístupů sociologie sociálních problému - Z pohledu Sociální dezorganizace a Hodnotového konfliktu.

HISTORIE

Historie romských obyvatel na našem území začíná ve 13.století. První zmínku můžeme nalézt v Dalimilově kronice v kapitole "O Kartasiech pohanských". Integrace romů do české společnosti probíhala poklidně až do poloviny 16. Století, kdy začala Katolická církev poukazovat na odlišný způsob života Romů. V 17. Století začali být Romové pronásledováni a trestáni. Svalovala se na ně vina za nejrůznější zločiny, například požáry. Romové však stále zůstávali na našem uzémí. Koncem 19. Století byl vydán zákon o potulce, který platil až do roku 1927, kdy bylo kočování zase povoleno.

Klíčová slova:

sociální problémy

romská komunita

problémovost

dezorganizace

institucionalizace



Obsah:
  • Úvod
    Historie
    Problémovost soužití
    Z pohledu různých přístupů ssp
    Závěr