Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 628   projektů
0 nových

Seminární práce na téma Řepka ozimá

«»
Přípona
.doc
Typ
seminární práce
Stažené
4 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
7303
Poslední úprava
25.01.2016
Zobrazeno
501 x
Autor:
pacha
Facebook icon
Detaily projektu
Popis:
1. Uveďte, do které skupiny plodin patří vybraná plodina a které další druhy se v ČR / ve světě pěstují. Ve formě krátké literární rešerše (celkem cca 1-2 strany) zpracujte u dané plodiny její biologický popis, geografický původ a světové rozšíření.

Řepka ozimá
• dlouhodenní jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, která klíčí na podzim a dokáže přezimovat
• řepka olejná → řepka ozimá a jarní
• patří mezi nejhlavnější olejniny
• mezi další hlavní olejniny patří: slunečnice roční, mák, hořčice bílá, len olejný, sezam, sója, skočec obecný
• hlavními konkurenty řepky: palma olejná- produkuje z 1 ha 3,5krát více tuků než řepka
sója- zdroj kvalitních bílkovin
olivovník evropský- roste v oblasti středozemního moře a získává se z něj olivový olej
Biologický popis
• Řepka ozimá je středně vzrostlá (130-160cm) a má rozloženější trsy
• Kořenový systém: dlouhý, kůlový 60-70cm, hluboko kořenící, boční kořeny kratší a jemné s hustou sítí kořenových vlásků
• Semínko drobné kulaté černo fialové barvy, HTS 4- 5,8 gramů, 45 - 49% oleje
• Kulaté lodyhy jsou vyplněné dření, spodní listy jsou drsné a modrozelené
• Spodní části listové čepele obepínají lodyhu, horní listy jsou celokrajné a hladké
• Květenstvím je žlutý hrozen, rostlina obvykle mívá 300-500 květů (do sklizně obvykle zůstane okolo 100 šešulí
• Plodem je šešule, která obsahuje 15-20 tmavě hnědých, drobných semen (45-49% oleje)
• Na podzim řepka vytváří přízemní listovou růžici a na jaře začíná růst, stonek se v horní třetině větví. Vyznačuje se velmi dobrou chladu vzdorností (až 12oC). Do optimální pícninářské zralosti (počátek kvetení) vyžaduje řepka v jarním období cca 40 dnů s průměrnými teplotami 7-8oC
• Přes zimu řepka odolává až -20oC

Klíčová slova:

plodiny

zemědělství

osevní postupy

zpracování půdy

škodlivé organismy

regulace



Obsah:
  • 1. Uveďte, do které skupiny plodin patří vybraná plodina a které další druhy se v ČR / ve světě pěstují. Ve formě krátké literární rešerše (celkem cca 1-2 strany) zpracujte u dané plodiny její biologický popis, geografický původ a světové rozšíření.
    2. Určete rajonizaci vybrané plodiny v rámci vymezených Zemědělských výrobních oblastí. Uveďte aktuální celkovou osevní plochu plodiny v ČR (ha) a její podíl na orné půdě (%). Dále uveďte osevní plochy v jednotlivých krajích. Zaznamenejte trend vývoje osevních ploch (ha), výnosů (t/ha) a realizačních cen (Kč/t) v uplynulých 5-10 letech.
    3. Jak zařazujeme vybranou plodinu do osevních postupů - vypište její vhodné předplodiny a následné plodiny.
    4. Popište technologii zpracování půdy u dané plodiny.
    5. Napište, jaké konkrétní hospodářské využití má vybraná plodina. Jaký je očekávaný vývoj v pěstování této plodiny z pohledu jejího uplatnění na trhu?
    6. Vyjmenujte a stručně charakterizujte hlavní škodlivé organismy dané plodiny a způsoby jejich regulace.