Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Seminární práce na téma Ortopedická postižení

«»
Přípona
.docx
Typ
seminární práce
Stažené
0 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
11811
Poslední úprava
26.03.2018
Zobrazeno
776 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ortopedická postižení jsou charakteristické především změnami tvaru páteře a kloubů, jejich bolestivostí,sníženou hybností nebo asymetrií,provázenou svalovým stažením a deformacemi.
Mezi známá ortopedická postižení patří vrozené vykloubení kyčle (kongenitální dysplázie kyčelního kloubu). Může být jednostranné i oboustranné. Jedná se nedostatečné vyvinutí kyčelních kloubů, je provázeno luxací (úplným vykloubením kloubní hlavice), případně subluxací (částečné vykloubení). Prognóza je poměrně dobrá, k úplnému vyléčení dochází u naprosté většiny případů (98%)
Perthesova choroba - postihuje častěji chlapce od 5 do 7 let. Vyznačuje se osteonekrózou (rozpad)hlavice stehenní kosti, která ztrácí celistvost. Příčina choroby dosud není zcela známa. Léčba je dlouhodobá (2-3 roky) a spočívá v klidovém režimu. Dítě nesmí zatěžovat postiženou končetinu.[Jankovský J., 2006,ucelená RHC dětí s tělesným a kombi postižením, Praha: Triton,str. 52, ISBN 80-7254-730-5]
Páteř tvoří nosnou oporu a pohyblivý pilíř celého těla. Je součástí osového skeletu. Je složena z částí − segmentů (krčního C1-C7, hrudního Th1-Th12, bederního L1-L5, křížového S1-S5 a kostrčního Co1-Co4(Co5). Páteř tvoří jednotlivé kosti, obratle, které jsou navzájem spojeny pevnými, avšak pohyblivými spoji.

Klíčová slova:

páteř

skolióza

amelie

dysmelie

fokomelie

amputace

pohyblivost



Obsah:
  • Perthesova choroba
    Páteř
    Zakřivení páteře
    Pohyblivost páteře
    Skolióza
    Deformace páteře
    Osteogenesis imperfecta
    Chondrodystrofie (trpaslictví)
    Dysmelie
    Amelie
    Fokomelie
    Mikromelie
    Amputace

Zdroje:
  • Jankovský J., 2006,Ucelená RHC dětí s tělesným a kombi postižením, Praha: Triton, str.52 - 54, ISBN 80-7254-730-5