Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Recenze: Miloš Zeman - Vzestup a pád české sociální demokracie

«»
Přípona
.pdf
Typ
seminární práce
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10542
Poslední úprava
24.07.2017
Zobrazeno
714 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Autor knihy, Miloš Zeman, je právem označován za osobu více než způsobilou k sepsání tohoto titulu. Díky jeho vedení se Česká strana sociálně demokratická stala tím, čím je dnes, tedy jednou z nejsilnějších politických stran v České republice. Nícméně jak již název napovídá, každý vzestup je následovám pádem, což je dle autora i případ sociální demokracie.

Miloš Zeman zůstal věrný postoji, kterým se stal populární v době aktivního politického živata. Již věnování knihy naznačuje jisté odlehčení: „Tuto knihu věnuji svému psacímu stroji, na němž jsem napsal převážnou většinu svých dosavadních textů a který mi nedávno ukradli“.
Samotná kniha je rozdělena do tří části nazvaných jednoduše „Vzestup“, „Pád“ a „Jak z toho ven“. Dělení odpovídá působení Miloše Zemana v ČSSD. Odbobí vzestupu je spojeno s jeho předsednictvím, naopak pád je zasazen do období po jeho odchodu z čela strany a bere si tedy za hlavní body kritiky své následovníky Vladimíra Špidlu a Stanislava Grosse. Poslední část je pak logicky věnována autorovým subjektivním návrhům možného východiska současné sociální demokracie ale hlavně českého politického systému a všech jeho aktérů. Autor se z pozice přímého účastníka nebojí jasného popisu situace na naší polistopadové politické scéně. První dvě části se pak drží stejného schématu. Obě obsahují stejné podkapitoly: Hodnoty, Zájmy, Voliči, Program, Politika, Osobnosti, Poradci, Spojenci, partneři, konkurence, Volební kampaň a Média.

Klíčová slova:

Miloš Zeman

recenze

sociální demokracie

kritika

kniha

filozofie