Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Hospodaření s odpady - Dioxiny

«»
Přípona
.docx
Typ
seminární práce
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
11469
Poslední úprava
31.01.2018
Zobrazeno
909 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod
Dioxiny jsou látky nebezpečné i ve stopovém množství, které vznikají například při spalování odpadu obsahujícího chlórované látky či jako vedlejší produkty v chemické výrobě, kde se používá chlór (při výrobě pesticidů, bělení papíru chlórem apod.)

Co jsou dioxiny
Jako dioxiny je souhrnně označováno 210 chemických látek s podobnou chemickou strukturou a tudíž i podobnými biologickými vlastnostmi. Po chemické stránce se jedná o chlorované dibenzo-p-dioxiny (CDD), chlorované dibenzofurany (CDF) a zčásti též o polychlorované bifenyly (PCB).
Jak dioxiny vznikají
Samotné dioxiny se nikdy nikde nevyráběly, ale jsou vedlejšími produkty mnoha procesů moderní společnosti. Mezi nejčastější zdroje dioxinů patří spalování uhlí, dřeva, olejů a chlórem běleného papíru. Dále vznikají dioxiny při výrobě železa a neželezných kovů, při požárech, při hoření kabelů a elektromotorů a při kremacích. Velmi malé množství dioxinů obsahuje také cigaretový kouř.
Při spalování se do ovzduší uvolňují dioxiny buď již přítomné ve spalovaném materiálu, nebo vznikající z prekursorů (sloučenin schopných přeměnit se na dioxiny) jakými jsou polychlorované bifenyly (PCB), polyvinylchlorid (PVC), pentachlorofenoly a některé chlorované pesticidy (v ČR se řadu let neužívají).
Dioxiny vznikají nejvíce při teplotách 200 - 400°C, proto každá vteřina hoření v tomto teplotním rozmezí je nežádoucí. Naopak 2 sekundy hoření při teplotě 1050°C by každý dioxin měly spolehlivě zneškodnit.
Kontaminaci vody dioxiny způsobuje především bělení papíru chlórem. Východiskem je náhrada chloru oxidem chloričitým, ozónem, nebo alespoň z části vzdušným kyslíkem. Recyklovaný papír obsahuje pouze třetinu dioxinů (navíc méně toxických) oproti nerecyklovanému.

Klíčová slova:

dioxiny

lidský příjem

nervový systém

kancerogenita

kožní systém

endokrinní systém



Obsah:
  • Úvod 2
    Co jsou dioxiny 2
    Jak dioxiny vznikají 2
    Koloběh dioxinů v přírodě 2
    Lidský příjem dioxinů 3
    Vliv dioxinů na zdraví člověka 3
    Kardiovaskulární systém 3
    Nervový systém 3
    Játra a slinivka 4
    Vylučovací systém 4
    Kožní systém 4
    Endokrinní systém 4
    Kancerogenita 4
    Vliv na reprodukci 5
    Jak minimalizovat příjem dioxinů 5
    Závěr 5
    Citace 5