Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Protetické náhrady horní končetiny

«»
Přípona
.docx
Typ
semestrální práce
Stažené
0 x
Velikost
1,9 MB
Jazyk
český
ID projektu
12316
Poslední úprava
26.06.2018
Zobrazeno
730 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Při návrhu a konstrukci protézy jsou velice důležité znalosti soudobé protetiky a amputačních technik používaný při výkonech, jelikož se v dnešní době vyrábějí protetické náhrady individuálně dle potřeb uživatele.

Amputace

Jako amputaci definujeme odstranění periferní části těla včetně krytu měkkých tkání s přerušením skeletu, která vede k funkční anebo kosmetické změně s možností dalšího protetického ošetření.

Amputace v průběhu doby zaznamenali svůj vývoj. Nejprve se prováděli takzvané gilotinové (cirkulární) amputace. Krvácení se zastavovalo zaškrcením pahýlu, zákrok byl prováděn bez anestezie. Laloková amputace, při které se již podvazovali cévy, využívá muskulokutánní (svalově kožní) laloky k vytvoření měkkého krytu pahýlu. Obě zmíněné techniky se běžně používají i dnes s částečnými změnami.

Po rozdělení na gilotinové a lalokové se amputace dále dělí dle provedení na otevřené a zavřené. Při otevřené amputaci není rána primárně uzavřena, tudíž bude třeba ještě jedna či více operací k vytvoření kvalitního pahýlu. Ty jsou indikovány v případě infekce, kontaminace tkání a těžkého zhmoždění. Díky vývoji protetiky není již nutné respektovat amputační schémata a umístění jizvy. Na druhou stranu musíme vzít v úvahu objímku pahýlu a mechaniku protézy, aby byla protéza funkce schopná. Pokud amputace přeruší svalstvo jedné skupiny, je možné je spojit se svaly skupiny opačně působící. Nejčastěji se sešívají flexory s extenzory (neplatí u prstů). Druhá možnost je vytvořit nový svalový úpon a na ten pak sval přichytit, tato technika se nazývá myodéza.

Klíčová slova:

amputace

gilotinové amputace

protetika

kosmetické protézy

myoelektrické protézy



Obsah:
  • Amputace
    Gilotinové amputace
    Laloková amputace
    Protetika
    Kosmetické protézy
    Tahové protézy
    Myoelektrické protézy
    Další typy protéz