Popis:
		Některé základní pojmy.
• Sortimentace - cílevědomé, promyšlené dělení stromů (kmenů) na jednotlivé sortimenty
• Sortiment - oblé, štípané dříví nebo štěpky jmenovitého určení vyhovující požadavkům norem nebo technických podmínek
• Surový kmen - vytěžený, odvětvený strom, od kterého je oddělena kořenová část a vršek, vhodný pro výrobu jmenovitých sortimentů
• Vady dřeva - odchylky od normálních vlastností dřeva, abnormality a nepravidelnosti vznikající jako účinek prostředí a růstu, dále vlivem poškození dřeva houbami a hmyzem nebo poškození výrobou, skladováním.
•Výřez - vydruhovaná část kmene podle stanovených nejmenších rozměrů
•Čela výřezu - plochy koncových příčných řezů
•Dolní čelo - čelo tlustšího konce výřezu
•Horní čelo (čep) -čelo tenčího konce výřezu
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  sortimentace
		  		  dříví
		  		  jakost
		  		  vady
		  		  růst
		  		  poškození
		  		  houby
		  		  hmyz
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Některé základní pojmy.
 Kriteria sortimentace
 Jakost - vady
 Vady růstové
 Poškození houbami, hmyzem
 Rakovinový nádor
 Mechanické poškození
 Odlupčivá trhlina
 Jakostní třídění
 Výrobní vady
 Třídění výřezů podle rozměrů