Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 439   projektů
67 nových

Vybraná zemědělská plodina - Kukuřice

«»
Přípona
.doc
Typ
poznámky
Stažené
3 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
6742
Poslední úprava
12.10.2015
Zobrazeno
481 x
Autor:
blackmagic
Facebook icon
Detaily projektu
Popis:
1. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA:

Pro danou plodinu uveďte:

a) do které hospodářské skupiny plodin patří
Patří mezi obilniny.

b) do které náleží botanické čeledi
Kukuřice náleží do botanické čeledi lipnicovití.

c) jaký je její geografický původ
Historie pěstování kukuřice jako kulturní plodiny je stará déle než 5 600 let. Kukuřice pochází ze Střední a Jižní Ameriky, kde ji pěstovali Aztékové, Mayové a Inkové. Indiáni se stali nejen prvními konzumenty kukuřice, ale rovněž jejími prvními šlechtiteli. Do okamžiku, kdy u břehů Ameriky přistály lodě Kryštofa Kolumba, vyšlechtili a vypěstovali všechny základní odrůdy této rostliny. Kryštof Kolumbus se ovšem rozhlížel po exotických druzích živočichů i rostlin a po zlatě. Obyčejných, i když neznámých klasů, které mu darovali Indiáni z Karibské oblasti, si příliš nevšímal. Přesto roku 1493 přivezl do Evropy její zrna. Během dalšího století se kukuřice rozšířila nejen do celé Evropy, ale i do Asie a Afriky. Z původní vlasti Jižní Ameriky se do Evropy dostala koncem 15. století a do střední Evropy se rozšířila z Balkánu.

d) jaké je její světové rozšíření
Je druhá nejrozšířenější plodina na světě.

e) jaké má konkrétní hospodářské využití
V ČR se kukuřice řadí k nejvýkonnějším zemědělským plodinám a významnou měrou se podílí na zabezpečování potravin pro lidstvo i surovin pro řadu průmyslových odvětví (škrobárny, lihovary, chemický průmysl, průmysl izolačních hmot apod.).
Asi 90 % kukuřice se pěstuje na siláž, která v současnosti představuje hlavní energetickou složku objemných krmiv pro skot.

Klíčová slova:

plodiny

kukuřice

pěstování

osevní postup

rajonizace

rzivost



Obsah:
  • 1. Obecná charakteristika:
    2. Rajonizace a pěstební ukazatele v rámci čr
    3. Osevní postup a zpracování půdy:
    4. Škodlivé organismy
    5. Potřeba hlavních živin
    6. Hnojení