Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Přehled kulturní a sociální antropologie

«»
Přípona
.pdf
Typ
poznámky
Stažené
0 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
10040
Poslední úprava
03.04.2017
Zobrazeno
848 x
Autor:
kungs
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1 Základní pojmy

Kulturní antropologie - pojem užívaný především v USA, zahrnující problematiku prehistorické (archeologie), fyzické (biologické) antropologie, lingvistiku a etnologii. V americké antropologii je základním pojmem široce chápaný termín kultura, označující všechny specificky lidské negenetické jevy.
Sociální antropologie - pojem užívaný především ve Spojeném království (Velké Británii), zahrnuje v podstatě stejnou problematiku stejnou jako v USA. V britské antropologii je upřednostňován pojem společnost (societé) a je zde kladen důraz na studium hodnot, institucí a zvyků v jednotlivých společenstvích a v jejich částích.
Pojmenování sociální či kulturní antropologie je historickým dědictvím a specifikem vývoje v jednotlivých zemích.
Etnologie, etnografie (národozpyt) - termíny používané v průběhu 19. století ve Francii a zemích střední Evropy - Německo, Rakousko-Uhersko (Völkerkunde - věda o národech, později ethnographia) označují vědu, která se pokouší rekonstruovat dějiny lidstva, zabývá se studiem národů a jejich kultur. Opírá se o srovnávací studium, jehož cílem je pochopení a vysvětlení společenských a kulturních systémů lidstva vedoucích až ke zjištění obecných principů lidského sociálního a kulturního chování. Francie začala pojem antropologie používat v 50. letech 20.století (Lévi-Strauss).
U nás se problematika spadající do oboru kulturní a sociální antropologie vyučovala v oborech sociologie, kulturologie (teorie kultury), etnografie (národopis). K vlastnímu zaměření oboru do oblasti kulturní a sociální antropologie dochází v posledních letech. O potřebě chápat antropologii nejen z hlediska fyzického, ale i kulturního se vedou diskuse již od 60. let. K vytváření pracovišť takto zaměřených dochází až v 90. letech, ale bohužel, dosud není u nás sociální a kulturní antropologie v plném rozsahu institucionalizovaná.
Kulturní a sociální antropologie je srovnávací holistická věda o člověku, kultuře a společnosti zkoumající vznik, vývoj, strukturu a fungování různých sociokulturních systémů v čase a prostoru.
Termín sociální a kulturní antropologie se u nás ustálil jako oficiální označení antropologické vědní disciplíny. Někdy bývá používán zkrácený termín sociokulturní antropologie.
Sociální a kulturní antropologie se od svého vzniku zabývala studiem cizích kultur v čase a prostoru. Současným předmětem sociální a kulturní antropologie je výzkum kultury chápané jako způsob života sdílený členy určité společnosti. Z antropologického pohledu neexistují lepší a horší kultury, ale pouze jiné kultury. Proto je nezbytné posuzovat cizí hodnoty, normy a obyčeje v kontextu té kultury, která je vytvořila. Problém již nastává s definováním pojmu kultura, různé vědy ho různě definují.

Klíčová slova:

antropologie

příbuzenství

manželství

rodina

mýtus

rituál

symbol

znak



Obsah:
  • 1 Základní pojmy
    2 Metody výzkumu v kulturní a sociální antropologii
    3 Antropologické teorie
    4 Příbuzenství, manželství, rodina
    5 Společenské systémy
    6 Náboženství
    7 Mýtus
    8 Rituál
    9 Symbol, jazyk, znak