Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Ověření mokroběžného plynoměru

«»
Přípona
.docx
Typ
měření
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
12152
Poslední úprava
28.05.2018
Zobrazeno
812 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Zadání:

Proveďte ověření mokrého (mokroběžného) laboratorního plynoměru pomocí kalibrační odměrné nádoby.

Postup měření:

1. ověření správnosti funkce plynoměru jsme provedli nasáním definovaného objemu vzduchu plynoměrem. Ověřování jsme začali při poloze ukazatele v nulové - počáteční poloze.
2. v zakreslené poloze ventilu 2 se kalibrační nádoba 1 plnila vodou z nádobky 6 umístěné na stojanu 8. Vzduch z nádoby 1 byl přes trojcestný ventil 2 vytlačován do atmosféry.
3. jakmile voda v nádobce vystoupila do úrovně horní rysky a-a, ventil 3 jsme uzavřeli. Ventil 2 jsme pootočili do polohy 2´, čímž jsme nádobku 1 propojili s plynoměrem.
4. sundali jsme nádobku 6 ze stojanu do polohy 6´ a otevřeli jsme ventil 3. Voda začala odtékat z nádoby 1 a začala nasávat vzduch přes ověřovaný plynoměr. Ventil 3 jsme uzavřeli v okamžiku, kdy hladina vody v nádobě 1 dosáhla úrovně dolní rysky b-b.
5. podle polohy ukazatele na stupnici plynoměru jsme odečetli údaje Vkal, které jsme zaznamenali do tabulky pro odpovídající hodnotu skutečného protékaného objemu Vsk. trojcestným ventilem jsme otočili zpět do polohy 2´ a nádobku 6 jsme umístili na stojan

Klíčová slova:

mokroběžný plynoměr

měření

kalibrační odměrné nádoby

odchylka objemu

objem

odchylka



Obsah:
  • Zadání:
    Schéma zařízení
    Postup měření:
    Výpočtové vztahy:
    Naměřené hodnoty:
    Závěr: