Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Precedentní právo

«»
Přípona
.docx
Typ
esej
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
12913
Poslední úprava
05.11.2018
Zobrazeno
1 122 x
Autor:
winnetou
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Jako precedens (precedent) se označuje takové rozhodnutí soudu, podle kterého se později postupuje při řešení podobných případů. V právním systému common law (Velká Británie, USA aj.) se precedenty uplatňují jako jeden ze základních zdrojů práva. Precedentem se stává takový akt státního orgánu (rozhodnutí soudu), který nabývá normativního významu pro budoucnost, pokud se jím postihuje případ právními normami doposud neregulovaný. Další rozhodovací praxe soudů je pak vázána pravidlem precedentu, tj. rozhodnutí soudu. Pro precedenty jsou typické dva základní charakteristické rysy, kterými jsou 1) originalita (je vůbec prvním rozhodnutím v určité věci) a 2) obecná závaznost (je závazný pro další podobné budoucí případy).

Fakt, že předchozí rozhodnutí mají určitou budoucí normativní závaznost, je charakteristická pro všechny právní řády. Pro právní tradici common law je nicméně charakteristické, že tuto obecnou normu povýšila na ústavní princip tzv. stare decisis, což znamená setrvat při rozhodnutém. Závaznost soudního rozhodnutí coby precedentu se dovozuje právě z tohoto principu; pokud tedy existuje předchozí precedent, soud má v další rozhodovací činnosti povinnost u něj setrvat, tedy jej následovat. Existující precedent může být změněn nebo překonán pouze soudem vyššího stupně v rámci stejné soustavy soudů.

Klíčová slova:

precedentní právo

rozhodnutí

hierarchie soudů

kauza

hypotézy



Zdroje:
  • BOBEK, Michal. Ratio, obiter, precedent: jak skutečně fungují?, Soudní rozhledy, 2013, č. 6.
  • GERLOCH, Aleš. Teorie práva, 5. vyd., Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2009, 312 s. ISBN 978-80-7380-233-2.
  • MADAR, Zdeněk a kol. Slovník českého práva. I. díl, 3. vyd., Praha: Linde Praha, 2002, 1842 s. ISBN 80-85647-62-1.